Træ vi bruger til ombygning og forbedring af hjemmet

 

Træsorter

Der er træsorter af hårdttræ og nåletræ. Eksempler på træer af hårdttræ er mahogni, kristtorn, elm, valnød, ask, eg, ahorn. Fyr, gran, cedertræ, gran, redwood, taks, lærk er kendt som bløde træsorter. Alle nåletræer og nogle hårde træsorter er stedsegrønne træer. De fleste hårdttræer er blade.

Forskel mellem skove

Hårdttræstræer har mere kompleks struktur og tæthed sammenlignet med nåletræ. Hovedforskellen mellem hårdttræ og nåletræ er tilstedeværelsen af porer. Bløde træsorter har ingen porer, også kendt som kar. Derfor er hårdttræ mere holdbart og modstandsdygtigt over for skader fra stød. Imidlertid er den type byggemateriale, der fremstilles af dette træ Trætjære dyrere. De fleste nåletræstyper er blødere sammenlignet med hårdttræer, som deres navne indikerer. Normalt er det lettere at arbejde med de fleste nåletræarter på grund af deres blødhed, hvilket gør det lettere at skære. På den anden side er det meget interessant faktum, at ikke alle træer af hårdt træ er nødvendige hårdere end nogle træer af blødt træ. For eksempel er en sådan type hårdttræ som balsa blødere end nogle arter af nåletræ.

Brug af skov

Da hårdttræ er mere tæt, bruges de normalt til at producere musikinstrumenter og møbler. Begge træsorter anvendes i vid udstrækning i byggeri til gulve og brædder. På trods af at hårdttræsmaterialerne er mere modstandsdygtige over for ridser og buler end nåletræsmaterialer, kan de begge fungere næsten på samme måde. Hvis husejere giver ordentlig og god pleje til deres trægulve og undgår at lægge bløde trægulve i områder med meget trafik, så vil det, uanset om de vil lægge hårdttræ eller nåletræ, holde næsten samme tid. Der er mange huse bygget i midten af det 20. århundrede med gule fyrregulve, som er gode til efterbehandling efter 60 – 70 år.

Med pletpåføringen vil nåletræ efterligne udseendet af dyrere muligheder for hårdttrægulve. Derfor kan hårdttræs- og nåletræsgulve se næsten ens ud, men prisen vil gøre en stor forskel for husejere, især for dem, der planlægger at lave deres trægulveprojekt på budgettet. For at reducere byggeprojektomkostningerne kan nåletræ nu bruges til fremstilling af døre og vinduer. Installatører kan dog anbefale husejere at købe døre, der er lavet af hårdttræ til udendørsprojekter, fordi de har mere modstandsdygtighed over for henfald end nåletræ. Desuden bruges nåletræer til fremstilling af papir. Nogle gange kombinerer producenter hårdttræ og blødt træ for at få en bestemt type hårdhed til papir eller andre armaturer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *